Remont lub budowa kuchni to zawsze trudne zadanie. W końcu to właśnie kuchnia jest często nazywana centrum domu. Być może dlatego, że to właśnie z niej każdego dnia dochodzą wspaniałe zapachy. A może dlatego, że z bliżej nieokreślonego powodu każdy z nas lubi przebywać w kuchni, czyli tam, gdzie często jest lodówka. Jakby nie było, kuchnia to ważne miejsce w projekcie domu czy mieszkania i chcemy, żeby była nie tylko piękna, ale i funkcjonalna. Jak zatem dobrze ją zaprojektować?

Elementy kuchenne

Kuchnia to pomieszczenie, w którym musi do siebie pasować co najmniej kilka elementów. Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie kuchni bez okna. Często to właśnie ten element ma spory wpływ na aranżację całego wnętrza. Nie mniej istotne jest odpowiednie skomponowanie mebli kuchennych , blatu – nazwijmy go – roboczego oraz sprzętu AGD. To nieodzowne części praktycznie każdej kuchni. Co ciekawe, można je połączyć zupełnie przypadkowo lub kierując się tylko ustawnością pomieszczenia, w którym zaplanowaliśmy kuchnię. I co ciekawe, będzie to wyglądało całkiem nieźle. Problem pojawia się wtedy, kiedy zaczynamy z kuchni korzystać. Po kilku tygodniach znika pierwszy zachwyt nad wyglądem kuchni, a zaczynamy zwracać coraz większą uwagę na ergonomiczność i praktyczność naszych decyzji. Czasem coś, co wygląda świetnie lub wydaje nam się dobrym rozwiązaniem, wcale nim nie jest! Warto zatem zaufać specjalistom i przy projektowaniu kuchni zwrócić uwagę na kilka zasad, które są nie tylko teoretyczne, ale też praktyka pokazała, że działają. Do tego pozwalają urządzić kuchnię, która jest ładna, a przy tym bardzo praktyczna.

Trójkąt roboczy

Jedną z takich zasad, które pomagają nam urządzić praktyczną, ale i ciekawą kuchnię jest zasada trójkąta roboczego. W celu ułatwienia pracy w kuchni należy dążyć do prawidłowego rozmieszczenia miejsc pracy. Unikniemy w ten sposób niepotrzebnych dróg, zapewnimy sobie płynność pracy i swobodę ruchów. W uzyskaniu tego pomaga nam właśnie trójkąt roboczy. Czym on jest? Trójkąt roboczy obrazuje ustawienie trzech głównych elementów wyposażenia kuchni: lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej/piekarnika lub kuchenki opartych na wierzchołkach trójkąta. Ta prosta zasada sprawia, że wszystkie niezbędne produkty i sprzęty są usytuowane niedaleko siebie, co znacząco poprawia komfort pracy i zmniejsza odległości pokonywane podczas przygotowywania posiłku. Z założenia, odległości między urządzeniami w trójkącie roboczym powinny mieścić się w następujących przedziałach: między lodówką a zlewozmywakiem: 120 – 210 cm, między zlewozmywakiem a kuchenką: 120 – 210 cm (ew. 90 cm w małych pomieszczeniach), a między lodówką a kuchenką: 120 – 270 cm. Oczywiście są to wymiary zalecane i czasem nie da się ich zastosować co do centymetra. Pokazują jednak, które sprzęty warto ustawić bliżej siebie, a które można troszkę dalej. Okazuje się, że to rozwiązanie stosuje się nawet w przypadku bardzo wąskiej kuchni lub aneksu kuchennego połączonego z salonem, gdzie stosuje się tak zwaną zabudowę kuchenną w jednym ciągu albo wyspę kuchenną. W tym przypadku trójkąt roboczy trzeba trochę „nagiąć”, co nie znaczy, że taki układ jest nieergonomiczny. Pewnie nie zastanawialiśmy się nigdy nad tym, że rozstawienie sprzętów kuchennych może wpływać na wygodę korzystania z kuchni, ale zastanówmy się nad tym przez chwilę. Chcemy ugotować smaczny posiłek, więc wyciągamy produkt z lodówki, następnie je myjemy, a dopiero później gotujemy lub pieczemy. I odwrotnie. Kiedy wyciągamy coś, na przykład z piekarnika, to nakładamy na talerze i użyte elementy odstawiamy lub odkładamy do zlewu. Następnie to, co zostało, chowamy do lodówki. Właśnie na takiej kolejności prac opiera się cała zasada trójkąta roboczego. Można dyskutować, czy zawsze tak to wygląda, ale dyskutuje się nad hipotezami, natomiast praktyka broni się sama. Jeśli ktoś ma jeszcze wątpliwości, to śmiało może udać się z miarką do dużych salonów kuchennych czy meblowych i zobaczyć jak tam skomponowane są przykładowe „kuchnie”. One świetnie pokazują prawidłowe rozmieszczenie poszczególnych stref w pomieszczeniu kuchennym. Nie bójmy się kopiować takich rozwiązań. W końcu uczyć powinniśmy się od profesjonalistów, którzy wiedzą, co robią.

Współpracujemy z: Bass-in-motion Studio Meda-Design - producent frontów meblowych Syrocki Design - pracownia architektoniczna